måndag 13 december 2010

Bomber, kyla och en glasögonorm

Alla talar givetvis om den förvirrade man som lyckades spränga sig och sin bil i luften i lördags. Det är dock några saker som varken jag eller hans släkt och vänner förstår och det är hur han kan vara så djävla otacksam mot det land som fött och klätt honom sedan han kom hit som liten. Om det är några han ska vara arg på är det väl regeringen och Vilks personligen inte oskyldiga barnfamiljer som är ute och julshoppar.
Dessutom tycker jag polisen är rätt roliga. När det gäller sambandet mellan de två sprängningarna var man länge tveksam om det fanns just ett samband. Kul för explosioner i city har vi ju cirka tjugo om dagen. Det är väl ungefär likadant som han som hittades med sju kulor i kroppen och polisen konstaterade "vi misstänker mord". Hmmm!
Annars var förra veckans bästa läsning Expressenreportagen om Dortmund och Hannover 96. De förstnämnda har gjort en remarkabel resa och håller på att slå poängrekord i Bundesliga. Hemma på Westfalen (ingen säger Signal Iduna Park) stadion har man 80000 i snitt och Südkurve tar 25000 pers. Dessutom har den förut utskrattade tränaren Jürgen Klopp få återupprättelse. Så sent som 2008 blev han utsedd till årets glasögonorm i tysk press men nu är det ingen som garvar längre åt den gamle Mainzspelaren.
Hannover 96 har också rest sig som fågel fenix ur askan. Förra säsongen var laget nära att åka ur bundesliga och mycket av det misslyckandet stavas Robert Enke. Enke var firad landslagshjälte och stadens stora stolthet när han drabbades av en djup tragedi. Hans tvååriga dotter dog och sedan föll Enke in i psykisk ohälsa som kulminerade med hans självmord då han hoppade framför tåget. Nu har staden och föreningens rest sig och ligger på en tredjeplats i Bundesliga och framtidstron har återvänt.
Någon form av pris borde alla vi ca åttio personer som åkte till Sävstaås i fredags och kollade bandy i artongradig kyla. Jag höll värmen med termoställ och whisky men man undrar om tex Göken som körde med matchtröja med uppkavlade armar är människa än i dag. Kul hade vi i alla fall och Bajens defensiv var så vackar så att man nästan grät.

Inga kommentarer: