tisdag 18 november 2008

Ett inlägg i debatten

Detta är mitt inlägg i debatten när det gäller bandyhall i Stockholm. Det ultimata är att vi får en träningshall på Gubbängen och behåller Zinken som matcharena. OBS: Detta är mina åsikter som privatperson.

Att Stockholm är Sveriges idrottsfientligaste stad får vi ibland höra från andra idrotter i kommunen. Att man är den bandyfientligaste är numer definitivt fastslaget. Idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) har på den senaste tiden låtit grodor hoppa fritt ur munnen och hon har bland annat förkunnat att det inte blir någon bandyhall i Stockholm under hennes styre.
Svenska bandyförbundet har rekommenderat de svenska elitserieklubbarna att skaffa hall till säsongen 2012 vilket de flesta klubbar och kommuner tagit åt sig. Tre hallar står redan på plats och en handfull är under uppbyggnad. De övriga elitserieklubbarna kommer från kommuner där man förstår värdet av idrotten och där så klumpiga och negativa uttalanden som Sjöstedt kommit med den senaste tiden skulle få politiska konsekvenser.
Bandyn är en för liten sport som inte utnyttjar de tider de har är ett ständigt återkommande argument från politiker och tjänstemän i staden. Vi som jobbar med bandyn vet att verkligheten är en annan. Zinkensdamm, där Hammarby bandy, håller till är fullsatt från kl 16.00 på måndagen till 22.30 på fredagskvällen av vårt elitlag och alla våra ungdomslag. Dessutom spelas det matcher varje lördag och söndag samt bedrivs bandyskola för de minsta på söndagseftermiddagar. Vi har till och med varit tvungna att äska om istid i hockeyhallen på Zinken för att få träningstid till alla lag Hur uträkningen av lediga tider har gått till kan vi bara gissa men tydligen finns tidiga helger och anläggningar norr om staden (det är garanterat fullt på Gubbängen) med i beräkningen.
När det gäller deltagare är bandyn en sport som kommer att växa i Stockholm. Hammarby har idag knappt trehundra utövare och ett åttiotal ledare. Bandyskolan ökar ständigt och för fyra år sedan startade vi en tjejbandyskola som blivit mycket populär. Målet är att kunna ha ett dambandylag på elitnivå inom tio år. Rent ekonomiskt är bandyn en billig sport. Det kostar ungefär lika mycket per säsong att spela bandy som det kostar per månad att spela ishockey. Om vi tittar publikmässigt så är det bara fotbollen och hockeyn som drar mer folk i Stockholm. Hammarby hade nästan tretusen åskådare i snitt förra säsongen vilket givetvis var bäst i Sverige. På annandagen kommer sextusen personer att sluta upp och på de SM-finaler Hammarby har spelat har cirka tiotusen följt med från Stockholm. Det finns alltså ett genuint bandyintresse i huvudstaden.
Politikerna talar också om energiåtgång och försöker samla billiga poäng genom att åberopa miljöskäl när det gäller ett hallbygge. I dag så pendlar en hel del lag från Stockholm till andra kommuner ( Västerås, Edsbyn) för att träna bandy under försäsongen vilket givetvis innebär en hel del utsläpp i den miljö som våra styrande säger sig värna om. Intressant i sammanhanget är dessutom att miljöpartiet tillsammans med sossarna är de som driver bandyhallsfrågan hårdast.
Om Sjöstedt får som hon vill kommer det inte att finnas någon elitbandy i Stockholm om några år. Elitspelare kommer att välja andra lag och ungdomarna kommer inte längre ha några förebilder att se upp till. Bandyn kommer sakta att självdö och frågan är om folkpartiet vill vara det parti som håller i bilan. Det kommer ett val 2010 och givetvis kommer vi att mobilisera alla krafter inom bandyn och Hammarby (det är rätt mycket folk) att stödja de partier som är för ett hallbygge. Om nu inte Sjöstedt ändrar sig innan dess vore det lika bra att hon släckte skrivbordslampan och gick hem. Det skulle spara energi i dubbel bemärkelse.

2 kommentarer:

Albin Selin sa...

Du har dina ljusa stunder må jag säga.

Feeling Hall Hall Hall!!!

Roisin Dubh sa...

Du har hela förklaring skriven i din text: fp. Kärringen är folkpartist och tillhör således inte bara det paradoxalt sett MINST liberala partiet i Sverige (jag räknar inte kristna tokar som politiker) utan även det mest förbudsivrande i Sverige under hela 1900-talet.

Kolla alla märkliga förbudslagar som gått igenom och alla sjuka veton och liknande som dyker upp i riksdagen. De är till 90% undertecknade Folkpartiet. Krass historik.

Så här i backspegeln är det heller inte förvånande att Sverige var det första landet i världen som införde filmcensur (1911). Vilka som var vid makten? "Liberala samlingspartiet"...